Cafeaua grecească este cea mai populara băutura din Grecia si are o istorie lunga, interesanta, fiind o parte vitala a culturii tarii, timp de sute de ani. Este un ritual al vieţii de zi cu zi, se consumă la domiciliu, la locul de muncă, în cafenele, chiar şi în cel mai mic sat grecesc. Oferta unei cești de cafea este un semn de prietenie, precum şi o scuză pentru a discuta evenimentele zilei, sau poate un joc de şah.
Cafeaua grecească este o cafea foarte fină, de consistenţă asemănătoare (dar nu la gust) cu cafeaua instant americană. Cafeaua grecească este, în general, considerată foarte puternică şi se fierbe în trei etape pentru a realiza acest lucru. În Grecia, exista un vocabular special pentru atunci când comanzi o ceașcă de cafea.
În Grecia, obținerea unei cești de cafea perfecte este o formă de artă .Se consideră un semn de maturitate, atunci când o fată tânără învaţă să facă prima ei ceaşcă de cafea bună.
Cafeaua se bea în clipele de relaxare împreună cu prietenii și persoanele dragi în tihnă iar ghicitul în ceașca de cafea, practicat adesea în familie sau între prieteni, vine să completeze momentul special.