Cafeaua are o istorie bogată, datând de mai mult de 1000 de ani. Deşi în Occident, cafeaua apare pentru prima dată acum 3 secole, în Orientul Mijlociu este consumată încă din vechime.
Consumul moderat de cafea poate aduce o serie de beneficii organismului:
- efectul revigorant, energizant ce ajută la prevenirea oboselii musculare;
- o cană de 150 de ml de cafea neagră, fără zahăr sau lapte, conţine mai puţin de 80 de calorii şi astfel ajuta la păstrarea echilibrului dintre aportul şi cheltuiala de energie;
- prin conţinutul de cafeină, cafeaua ajuta la menţinerea concentrării precum şi îmbunătăţirea memoriei pe terment scurt;
- conform Institutului pentru studiul ştiinţific al cafelei, alţi compuşi bioactivi din cafea sunt polifenolii, care prezintă proprietăţi antioxidante şi au un aport important în lupta împotriva radicalilor liberi, protejând astfel ţesuturile de atacul agresiv al acestora.