Salvia are numeroase proprietăţi benefice. Frunza de salvie conţine un tanin special, cu efect astringent şi antiinflamator. Se aplică sub formă de comprese pe plăgi, ulcere, contuzii şi inflamaţii. Aceeaşi infuzie este un remediu excellent pentru gingivite, glosite, periostite, stomatite, afte, amigd alite şi dureri în gât (sub formă de gargara, de 5-6 ori pe zi).
Mod de utilizare: În gastronomie, salvia este folosită pentru a condimenta carnea albă, reţetele cu brânză, omletele. De asemenea este foarte bună şi pentru ceaiuri.
Beneficiile ceaiului de salvie: Ceaiul de salvie este tonic, antiseptic, digestiv, depurativ, trataza tusea şi angina, iar băile cu salvie au efect antireumatic.
Mod de preparare a ceaiului de salvie: 2 linguriţe de salvie măcinată şi uscată la fiecare 200 ml apă. A nu se fierbe împreună cu apă. Se strecoară după 7-8 min de infuzie.